proiecte de case în construcție la Buftea

În prim plan dirigintele de șantier – Cristian Stan, în spatele său, constructorul – Dan Teodorescu. Plin de zâmbet, arhitectul, adică eu, Octavian Ungureanu

Pe șantiere – urmărirea lucrărilor

La Buftea avem două proiecte de case în construcție. Ele sunt proiectate la finele lui 2016, începutul anului 2017. Anul acesta pentru ambele s-au emis autorizații de construire de către Primăria Orașului Buftea.

Lucrările de construcții au început la distanță de câteva luni. Dacă la prima dintre ele structura de rezistență este aproape terminată, la cea de-a doua se lucrează intens la fundații.

Constructorul este firma Casa de la Dan – inginer Dan Teodorescu, pentru ambele lucrări, diriginte de șantier este Cristian Stan. Antreprenorul pune pentru prima oară în operă lucrări realizate de firma noastră de proiectare.

Până la sfârșitul anului și cea de-a doua casă va avea finalizate lucrările „la roșu”. În general arhitecții discută mai puțin despre urmărirea lucrărilor în fazele determinante. Fiind un serviciu obligatoriu, conform Legii Nr.10/1996 privind calitatea în construcții.

Urmărirea lucrărilor este foarte importantă pentru a evita abaterile execuției de la proiect. Adesea proiecte interesante sunt compromise de erori de execuție, sau, mai grav, de nerespectarea intenționată a proiectului. Acesta este unul dintre motivele pentru care insistăm pe importanța Anteproiectului. Acesta este o fază conceptuală a proiectării,

Cele două proiecte de case în construcție

Clienții celor două proiecte de case în construcție sunt rude, recomandarea constructorului survenind firesc, însă după realizarea unei selecții de oferte de către firma noastră. Selecțiile (licitațiile) de ofertă s-au realizat dificil, însă. Mai nou, constructorii au de înfruntat o criză a forței de muncă fără precedent. Din acest motiv, multe firme de construcții sunt reticente în a oferta lucrările, nefiind sigure dacă pot asigura personalul calificat: zidari, fierari-betoniști, dulgheri, zugravi, faianțari etc.

Proiect de casă parter + etaj, Buftea

Primul dintre cele două proiecte de case în construcție.

Proiect Casă Modernă P+1E, Buftea-Ilfov

Cel de-al doilea proiect de casă, aflat momentan la nivelul fundațiilor.

Ambele case au structura de rezistență în cadre din beton armat, cu stâlpi de 30×30 cm, grinzi și planșee din beton armat. Zidăriile sunt din blocuri ceramice (cărămizi) Porotherm, având aceeași grosime ca și stâlpii. Izolațiile exterioare prevăzute în proiect sunt din polistiren expandat de 5… 10 cm grosime.

Acest tip de structură este potrivit pentru cele mai multe proiecte de case. Deschiderile mai mari din parter nu permit proiectarea optimă a unor zidării portante. Prima dintre cele două case are o terasă înierbată, a doua o șarpantă din lemn cu înclinație mică și învelitoarea din tablă.