Pentru amplasarea locuințelor pe parcele avem RLU¹-ul și Codul Civil. Ultimul e cea mai veche reglementare și se referă în special la vecinătăți. Principalele prevederi sunt:

 • 200 cm față de limita de proprietate atunci când pe acea parte a clădirii sunt ferestre. (Vechiul Cod Civil prevedea 190 cm)
 • 60 cm față de limita de proprietate atunci când pe acea parte a clădirii nu sunt ferestre. (Vechiul Cod Civil prevedea 90 de cm)
 • Picătura (exteriorul streșinii) trebuie să cadă în limitele proprietății, nu pe proprietatea vecină.
 • Când clădirea vecina este construită la calcan (cu unul dintre pereți exact pe limita de proprietate, noua clădire se poate alipi la calcanul vecin.
 • Se poate construi pe limita de proprietate cu acordul vecinului.

Regulamentele locale de urbanism, întocmite după Regulamentul General de Urbanism încearcă să mai rezolve o serie de probleme ale localităților. Printre acestea sunt:

 • Încercarea limitării construcțiilor pe limita de proprietate (la calcan) și mascarea calcanelor acolo unde deja există.
 • Eliminarea clădirilor construite la calcan pe limitele din spate. În mod tradițional, în orașele mari clădirile ocupau o mare suprafață, acestea fiind cuplate pe calcanele din spate într-un număr extrem de mare. Acest tip de ocupare a dus pe de o parte la clădiri destul de insalubre, pe de alta parte pericolele de incendiu erau mult crescute, deoarece un incendiu se transmite cu mare ușurință de la o clădire la alta, intervenția pompierilor fiind foarte anevoioasa. Cel putin în trecut, astfel de incendii erau foarte greu de controlat.

Amplasarea-locuintelor-pe-parcela-vedereExemplu de amplasare a clădirilor pe parcele:Amplasarea locuințelor pe parcelăDe aceea, regulamentele locale de urbanism (RLU) evită într-o mare măsura orice calcane pe limitele laterale, mai mult, impun o așezare pe parcelă cu acces minim de pe trei laturi ale clădirii. În general, Regulamentele locale de urbanism (RLU) impun:

 • O retragere de minim 5 metri față de limita de proprietate din spate (fundul de lot).
 • O retragere de minim 3 metri pe cel puțin una din limitele laterale ale proprietății.
 • Retragere în conformitate cu prevederile Codului Civil pe cealaltă latura (0,90 sau 1,90 m) sau alipire la calcan acolo unde există un calcan vecin.
 • Pe Aliniament (limita de proprietate dinspre stradă) se poate construi dacă nu există prevederi contrarii. În altă ordine de idei se solicită retrageri de la aliniament similare construcțiilor învecinate.
 • Totuși, cel mai adesea sunt solicitate retrageri de minim 4 metri de la aliniament. Rațiunea care a dus la această solicitare foarte uzuala este că astfel se evita ocuparea unei porțiuni de 4 m, astfel încât, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, strada să poată fi lărgită cu încă o bandă pe fiecare sens. Astfel municipalitățile își pregătesc terenul pentru viitoare exproprieri în interes public care sa necesite demolări cât mai puține.

Excepțiile de la regulament sunt valabile în cazul clădirilor deja construite asupra cărora se intervine cu lucrări de consolidare, modernizare, restaurare, eventual supraetajare. Pentru a limita aceste excepții, regulamentele permit consolidări și etajări strict pentru clădirile din zidărie sau cu structura din beton armat. Cu toate acestea există foarte multe clădiri care sunt din paianta chiar și în București. În plus, în foarte multe cartiere casele nu sunt amplasate în conformitate cu Regulamentul Local și nici măcar cu Codul Civil ci respectă o așezare tipică pentru locuințele țărănești, tradiționale. Acestea sunt amplasate pe latura lungă, de nord a terenului, deschise către latura sudică. Dacă în mediul rural aceasta așezare este în regula, în mediile urbane acest lucru nu mai este valabil. În primul rând, clădirile noi au cel puțin două niveluri (Parter +Etaj), spre deosebire de cele țărănești, care sunt numai Parter și destul de scunde. Exact aceste clădiri sunt în general realizate din paiantă. Ideea de la baza RLU este aceea ca în timp aceste clădiri din paiantă se vor demola pentru a fi înlocuite cu clădiri noi având structura din zidărie sau din beton armat și impunând prin regulament un nou tip de ocupare al parcelei, încet dar sigur, orașele noastre vor ajunge sa aibă o ocupare civilizată. RLU este întocmit odata cu PUG (Planul Urbanistic General) și din păcate acesta nu pornește de la analiza fiecărei parcele ci se mulțumește să definească zone similare în țesutul orașului. Nici măcar PUZ-urile pe care municipalitatea le-a făcut pe anumite cartiere sau sectoare întregi nu merg în amănunt. Astfel, atunci când o parcela iese chiar și cu o singura caracteristică din condițiile minime impuse este necesară detalierea RLU printr-un PUD sau printr-un PUZ.

RLU = Regulamentul Local de Urbanism