Investitiile sunt afaceri, iar afacerile inseamna investitii. Cel mai adesea, investitiile presupun constructii de cladiri noi, fie ele constructii de blocuri de apartamente, constructii de cladiri de birouri, constructii de hale industriale, pensiuni samd. Toate cele de mai sus inseamna in primul rand arhitectura, contactul cu arhitectii, cu ingineri, inseamna proiecte de arhitectura, planuri, fatade, sectiuni.

Noi, arhitectii suntem considerati de oamenii de afaceri ca niste aparitii oarecum interesante, dar avand o insemnatate redusa in succesul unei afaceri care presupune dezvoltarea unei noi constructii. Da, parem mai degraba o bataie de cap decat un avantaj concurential.

Adevarul este ca adesea, in cautarea „marii arhitecturi” putem parea indiferenti la tot ceea ce tine de economic, de costuri. Legaturi intre gargauni si arhitecti se fac frecvent si poate ca destul de des este si adevarat.

Totusi, arhitectii au anumite calitati, poate cea mai importanta dintre acestea fiind abilitatea de a intelege spatiul construit. Intreaga arhitectura moderna este un drum tot mai lung in a perfectiona calitatile functionale ale cladirilor si uneori luam ca un fapt acest lucru, fara a ne mai gandi la importanta proiectelor.

Aceasta abordare functionalista este exact cheia unei arhitecturi de calitate pentru afaceri. O intelegere a faptului ca o noua investitie trebuie sa aiba printre functiunile sale si pe aceea de a fi eficienta economic este cheia unei colaborari fructuoase intre investitor si arhitect.Proiectare-Arhitectura-pentru-Dezvoltari-Imobiliare

Arhitectura pentru Afaceri: Bugetul investitiei

Parametrii investitiei sunt importanti pentru arhitect. Nu va sfiiti sa le comunicati acestora cifre, atat cele pe care le estimati in ceea ce priveste costurile, cat si cele in ceea ce priveste veniturile ulterioare.

Bugetul inseamna costurile cu terenul, costurile de executie, costurile de proiectare, avizare si autorizare, costurile bancare samd. Odata ce acestea sunt impartasite proiectantului, acesta stie unde si cum pot fi si trebuie orientate eforturile. Arhitectii pot estima realismul unor astfel de date si pot proiecta in consecinta. In plus, pot cauta solutii care sa diminueze sau sa evite unele dintre ele si va pot oferi consultanta in a descoperi costurile care la prima vedere nu sunt evidente.

Nisa de piata a cladirii viitoare

Arhitectii studiaza mereu proiectele de succes ale altor arhitecti, atat din tara, cat si pe plan mondial. Probabil ca suntem primii care aflam despre noi solutii pentru locuintele sociale, ultimele trenduri ale spatiilor de birouri. Foarte multi cauta in permanenta solutii noi atat pentru probleme vechi, cat si pentru cele noi. Teoria arhitecturii intotdeauna s-a preocupat de modul in care proiectele reflecta stilul de viata si de munca al oamenilor, dar si invers, cum spatiile proiectate pot raspunde cat mai bine acestor schimbari si reinterpretari.

Un arhitect poate studia pentru un bloc de apartamente, atat posibilitatile unor standarde inalte, cat si pe cele economice. Modul de gandire este un cotinuu balans intre scara mare, urbana si cea umana, detaliilor. Solutiile pot fi adesea surprinzatoare.

O problema a pietei imobiliare din Romania este lipsa sa de varietate. Exista nise de piata intregi, total ignorate de investitori. 4-5 ani toata lumea a construit “apartamente de lux”, “condominium-uri” si spatii de birouri pentru multinationale, ingramadindu-se practic pe un segment foarte ingust, ignorand pana la desavarsire locuintele mici si ieftine sau spatiile de birouri pentru firmele mici si mijlocii: exact ceea ce acum incearca sa sparga gheata crizei.

Proiectul incepe dinaintea deciziei de a investi

Una dintre cele mai mari greseli este aceea de a incepe proiectarea mult dupa ce decizia de a investi a fost luata. Odata ce terenul pune probleme care nu au fost evaluate, sau tema de proiectare nu are o nisa de piata clara, datele de la care se porneste proiectul sunt confuze si duc la rezultate confuze. Se fac economii acolo unde nu ar trebui facute, iar dezvoltarea imobiliara devine un razboi al metrilor patrati construiti.

Studiile de fezabilitate si prefazibilitate sunt intotdeauna mai ieftine chiar daca nu se realizeaza nici o investitie mai tarziu, decat costurile legate de vandabilitatea mica a unor apartamente, de exemplu. O simpla consultatie poate opri achizitionarea unui teren care ar pune probleme mari mai tarziu.

Obiectul de arhitectura poate spori sau scadea valoarea investitiei

Mai sus am explicat de ce performanta economica este o functiune a oricarei cladiri. Expresivitatea estetica este, la randul sau tot o functiune a cladirii. Cu aceasta afirmatie probabil ca putini arhitecti sunt de acord, insa o cladire care nu stimuleaza pozitiv din punct de vedere vizual practic nu isi indeplineste rolul.

Cei mai multi comentatori aprecieaza succesul produselor recente ale Apple (iPhone, iPad) prin designul lor desavarsit. Nu exista practic nici un motiv pentru ca investitiile imobiliare sa nu fie la fel. Cladirile pot avea sau nu un prestigiu independent de raportul venit/investitie, insa cladirile prestigioase au mult mai multe sanse sa reprezinte si un succes comercial.

Incepeti cu arhitectul!

Scopul unei afaceri imobiliare trebuie sa poata fi exprimat usor: “Vreau sa construiesc apartamente cu 35.000 Euro si sa le vand cu 45.000″.

Pornind de la aceasta afirmatie simpla, un arhitect va poate ajuta dinainte de a hotara daca merita sau nu sa investiti intr-un proiect de dezvoltare:

  • Sa stabiliti impreuna parametrii tehnici pe care terenul trebuie sa-i aiba
  • Sa alegeti dintre ofertele de achizitie ale terenulurilor
  • Sa vedeti ce, cat si cum puteti construi pe un teren anume
  • Sa schitati impreuna primele planuri
  • Sa evaluati costurile pornind de la un anteproiect

Performanta unei investii este asigurata numai daca de al inceput se stiu toate datele de mai sus. Singura posibilitate de a reusi fara o astfel de cercetare este daca o noua bula imobiliara tocmai incepe sa se umfle.