Arhitectura si Fondurile Europene

2017-03-23T15:48:18+00:00 iunie 16th, 2011|Categories: Arhitectura, Consultanța-Dezvoltări-Imobiliare, Noutati|Comentariile sunt închise pentru Arhitectura si Fondurile Europene

fondurile europeneCel mai adesea accesarile de fonduri europene nerambursabile vizeaza printre altele constructia de cladiri sau macar modernizarea, consolidarea sau extinderea unor constructii existente.

Drumul firesc al unui investitor duce la o firma de consultanta pentru redactarea proiectului de finantare. Asa si este normal, tinand cont de faptul ca incadrarea in masurile corecte, documentatia si restul actelor au un cuprins destul de stufos. In plus sesiunile de depunere trebuie valorificate la timp.

In tot acest demers in care calculele financiare si demersurile birocratice abunda cei implicati (atat investitorul, cat si consultantul) uita de ceea ce inseamna constructiile aferente investitiei.

Intotdeauna consultantul si investitorul ajung tarziu la arhitect, avand termene extraordinar de scurte. Asta se intampla in ciuda faptului ca studiul de fezabilitate nu este un proces inceput si terminat in biroul firmei de arhitectura, fiind necesare si certificat de urbanism, avize, studii suplimentare.

Calendarul minim pentru aceasta trebuie sa fie de 2-3 luni: intr-o luna se poate obtine un certificat de urbanism si tot cam o luna dureaza pana cand se obtin si avizele pentru investitia proiectata. In acelasi timp echipa de proiectare (arhitect, structurist, ingineri de instalatii) trebuie sa puna pe hartie planurile cladirilor, fatade, sectiuni si evaluari cat mai corecte ale costurilor.

Din pacate unele avize necesita o aprofundare considerabila a proiectului de arhitectura si chiar si a celui de rezistenta si instalatii: Avizul pompierilor, de exemplu, presupune ca toate planurile cladirii sunt finalizate si este redactat un scenariu de siguranta la foc. Pentru cladirile modernizate si consolidate, avizul Inspectoratului de Stat in Constructii presupune ca a fost deja efectuata o expertiza tehnica a cladirii. Pentru aceasta este nevoie de un studiu geotehnic, un releveu structural si o tema de arhitectura. Expertiza cuprinde solutiile tehnice care apoi trebuie sa se regaseasca in proiectul de rezistenta.

Fara a intra si in mai multe detalii, cred ca deja imaginea de ansamblu este corect conturata. Proiectarea, chiar si in faza de studiu de fezabilitate are un grad mare de aprofundare. In acelasi timp trebuie luata in calcul si perioada necesara obtinerii avizelor.

In mai multe randuri, biroul nostru a reusit sa se incadreze in aceste termene infernal de scurte. Ce este insa mai important este un alt aspect: investitorii au tendinta ca in acest demers sa neglijeze importanta majora pe care partea de investitii in constructii o are. In mod normal, clientii firmelor de proiectare trateaza cu multa atentie aspectele legate de proiectele de arhitectura, rezistenta si instalatii. In cazul accesarii fondurilor europene prioritatile sa muta.

Intr-un proiect pentru un spatiu industrial, agrozootehnic intotdeauna beneficiarul este la fel de important ca arhitectii si inginerii, in mod firesc. Proiectantul, pana la urma, se rezuma la a „imbraca” intr-o anvelopa arhitecturala fluxuri tehnologice, masini, utilaje si echipamente pe care nu le cunoaste nimeni mai bine decat investitorul, cel care este mai bun cunoscator al propriului business decat oricine. Am observat in discutii purtate cu clientii nostri si cu tehnologii angajati de catre acestia cat de importanta este propria lor experienta.

In aceste conditii este cu atat mai regretabil ca tocmai in pragul accesarii unor fonduri nerambursabile se uita de importanta programarii investitiei. In mod normal abia dupa ce toate aceste lucruri sunt bine gandite, studiate in detaliu, considerate variantele si optiunile, colegii structuristi isi pot cere timpul necesar optimizarii structurilor de rezistenta.

Extraordinar este ca aceasta graba se intoarce tot impotriva investitorului. O hala metalica de 1000 mp insuficient studiata in conditiile in care din graba are consumuri de 60 kg/mp in loc de 50 kg ineamna automat costuri de peste 20.000 Euro. Chiar daca 50% din aceasta suma este nerambursabila, acestia sunt bani care pot fi altfel reorientati catre achizitionarea de masini, utilaje si echipamente.

Articolul de fata nu este nimic altceva decat o invitatie catre viitorii investitori sa nu uite in graba de a prinde urmatoarea sesiune ca orice cent cheltuit acum datorita unei proiectari superficiale nu din cauza firmei de arhitectura, ci din cea a implicarii defectuoase in propriul proiect inseamna practic o pierdere dubla.