Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească

 • Proiect de Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească
 • Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 02
 • Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 05
 • Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 03
Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 2017-03-23T15:48:25+00:00

Project Description

La începutul Secolului 20, când a fost făcut proiectul acestei case, cerințele funcționale ale familiilor din clasa de mijloc erau total diferite de cele de acum: Casa este astfel construită, încât tot corpul din spate era destinat ”anexelor”: bucătăria și camerele servitorilor. Din punctul de vedere al unei familii moderne, această casă este total nefuncțională: bucătăria este undeva în spate, departe de locul de luat masa și de zona de zi. Grupurile sanitare sunt înghesuite pe fațada lungă, cea mai bine luminată dintre cele trei fațade ale casei.Consolidarea acestei vile a fost impusă din două motive. Primul este acela că deși casa are puține urme de avarii, cărămida și mortarul folosite sunt de o calitate foarte slabă. În testele de laborator, acestea au avut răspunsuri mediocre la încercările distructive.

Soluții de modernizare vilă

Pornind de la considerentele funcționale deja amintite, am propus prin proiect recompartimentări majore:

 • În parter, spațiile din față (un salon și o cameră de zi, împreună cu un hol lung și îngust) sunt unite prin demolarea practic a tuturor pereților de compartimentare, inclusiv a unora cu rol structural, rezultând o zonă de zi mare, atât de living,o zonă de dining (loc de luat masa) și o bucătărie, precum și un al doilea loc de luat masa, într-o nișă, potrivit mai degrabă pentru micul dejun.
 • Tot în parter, în corpul din spate, deoarece spațiile au fost eliberate de mutarea bucătăriei, repoziționarea grupului sanitar și desființarea scării secundare (pentru servitori) a rezultat un birou de dimensiuni generoase, deschis spre terasa din partea din spate a curții.
 • La etaj, prin reunirea spațiilor ocupate de scara secundară și anumite camere pentru servitori a fost realizat un al treilea dormitor.
 • Toate încăperile importante ale acestei case vor beneficia la finalizarea lucrărilor de construcții de lumină suficientă, în unele cazuri de lumină din 2, sau chiar trei părți.

Soluții consolidare vilă

Consolidarea acestei vile a fost impusă din două motive.

 1. Primul este acela că deși casa are puține urme de avarii, cărămida și mortarul folosite sunt de o calitate foarte slabă. În testele de laborator, acestea au avut răspunsuri mediocre la încercările distructive.
 2. Al doilea motiv este dictat de intervențiile majore în compartimentarea și recompartimentarea acestei case.

Pentru a putea prelua corect încărcările și eforturile structurale, primele intervenții de consolidare se vor face pornind de la fundații: Subzidiri ale unor fundații, legarea acestora cu grinzi de fundații și realizarea unor fundații noi pentru stâlpi care vor fi încastrați în pereții structurali care se păstrează.

Pornind de la aceste fundații consolidate, se vor executa tencuieli armate (torcret armat) pe toți pereții care se vor păstra (cei perimetrali). În zonele alese de inginerul de structuri și de către expertul tehnic se vor încastra sâmburi și stâlpi din beton armat care vor conlucra cu zidăriile existente.

Peste fiecare nivel se va executa câte un planșeu din beton armat, folosind planșeele din lemn actuale drept cofraje, care apoi vor fi desfăcute.

Demolările pereților interiori se vor face numai după ce lucrările de consolidare s-au finalizat. Astfel pentru consolidare se va lucra de jos în sus (de la fundații către mansardă), urmând ca demolările și desfacerile să se facă de sus în jos: mansardă, etajul 1 și în final parterul, urmând ca pe perioada desfășurării lucrărilor de construcții să ne putem folosi de ambele structuri, atât de cea nouă, cât și de cea care iese din uz.

Intervențiile se vor face cu precădere de la interior, pentru a se putea păstra stucaturile de pe fațade, astfel încât acestea să nu necesite decât lucrări de reparații și nu lucrări costisitoare de refacere.

Proiect de Consolidare Vilă, Modernizare și Recompartimentare

Suprapunere fotografică pentru a putea fi evaluat și contextul. Datorită calității ridicate a zonei (de altfel, zonă protejată), la exterior modificările sunt minime. Și intervențiile la structura de rezistență sunt proiectate a se face de la interior.

Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 01

Pe fațada principală, pe partea retrasă a casei se va realiza o loggia de inspirație neoromânească. Tencuielile exterioare vor fi refăcute, păstrând și reparând decorațiunile existente.

Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 02

Aspectul impozant, aproape monumental al casei care, fără să fie monument istoric are reale calități estetice, cu toate intervențiile neinspirate ale unor foști proprietari și locatari.

Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 03

Una dintre cele mai importante modificări exterioare este transformarea corpului de la intrare într-un portic.

Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 05

Ferestrele care sunt orientate spre portic sunt astfel modificate încât să preia arcele colonadei exterioare, inclusiv al ușii de la intrare.

Proiect Consolidare și Modernizare Vilă Neoromânească 04

Unele dintre cele mai mari intervenții exterioare constau în realizarea unei terase exterioare la nivelul mansardei, la corpul din spate. Acesta era proiectat și construit pentru servitori și bucătărie, după obiceiurile epocii. De asemenea, prin proiect, planșeele de peste parter și de peste etaj se vor reface, din beton armat, la același nivel cu cele ale corpului principal. Tot la corpul din spate am ”regularizat” golurile care acum reflectă mult prea fidel anumite funcțiuni: băile și o scară. Prin proiectul de modernizare, am mutat aceste încăperi departe de fațada casei, către calcan, păstrând ferestrele pentru spațiile mai importante.