Proiect Consolidare/Restaurare Biserica Iepuresti, Giurgiu

 • Proiect consolidare biserică ortodoxă
 • Proiect consolidare/restaurare biserică Județul Giurgiu
 • Arhitectură și restaurare biserici
Proiect Consolidare/Restaurare Biserica Iepuresti, Giurgiu 2017-03-23T15:48:25+00:00

Project Description

Proiect Consolidare/Restaurare Biserică – Descriere:

Situația existentă, arhitectura bisericii

Altarul a avut de la inceput o semicalota terminata cu o scafa, doua nise laterale pentru proscomidiar si diaconicon, planul interior fiind absidat.

Planul naosului a prezentat doua abside laterale, pronaosul fiind delimitat de un cafas din lemn. Acoperirea s-a realizat cu o bolta falsa semisferica pe pandantivi ce se nasc din boltile semicirculare (de asemenea false), pornite din absidele laterale, semicupola altarului si bolta semicilindrica ce acopera pe directia longitudinala acest spatiu.

In fapt, configuratia interioara a bisericii pare neschimbata pana in prezent, exceptia fiind cafasul a carui marime a variat in timp. Biserica are o turla din lemn, cu acces de deasupra cafasului.

Initial, accesul in biserica se realiza direct de afara. Nu exista date privind decoratia exterioara a bisericii la acea data.

1914 este anul unei prime interventii asupra cladirii bisericii, cand aceatsa a fost reparata si repictata si i s-a adaugat actualul antreu (pridvor inchis) si, probabil, o serie de contraforti in zona altarului.

In 1942, in baza documentatiei intocmita de arhitectul Gheorghe Naumescu, s-a realizat cel putin o subzidire din beton (pe zona altarului) si, foarte probabil, armarea cu tiranti metalici, uzuala in epoca.

In urma acestor lucrari biserica a fost retencuita in intregime. Braul care separa cele doua registre ale fatadelor coincide cu tirantii metalici exteriori.

Fatadele contin un registru superior cu o decoratie cu arce pe o profilatura semicilindrica, in timp ce cornisele care s-au pastrat tradeaza o influenta neoclasica.

Cel mai probabil, decoratia exterioara initiala a bisericii era una de sorginte neoclasica, preluata si de pridvorul adosat in 1914, dar si de frontonul fatadei vestice.

Bisericile din Facau si Bulbucata, ridicate in aceeasi perioada, prezinta o plastica de influenta neoclasica.

In 2008-2009 a mai avut loc o interventie asupra bisericii. Aceatsa a fost o tentativa nereusita de consolidare care a dus la desfacerea tencuielilor exterioare si turnarea unor elemente (ineficiente) din beton in jurul fundatiilor, pe laturile din sud, nord si est. Montarea unor plase sudate pe fatade (realizata) in scopul unor camasuieli sau a unor tencuieli torcretate exterioare este, de asemenea, ineficienta din punct de vedere structural.

Desfacerea tencuielilor exterioare nu a facut decat sa sublinieze carentele structurii de rezistenta. Zidaria destul de neingrijita tradeaza nu numai o oprire de lunga durata a lucrarilor, dar, cel mai probabil si cand s-a lucrat s-a lucrat intr-un ritm slab, probabil datorita unei finantari deficitare. Se observa diferente mari, atat in ceea ce priveste calitatea materialelor, cat si in ceea ce priveste manopera.

Studiu de umiditate la clădiri vechi

Studiul de umiditate s-a realizat prim măsurarea umidității pereților exteriori până la o înălțime de 1 metru. Desfășurările, corelate cu punctele observate pe exterior au evidențiat zonele prin care apele se infiltrează

Ca urmare a celor de mai sus, precum si al unui sol instabil si a unor fundatii dimensionate necorespunzator, numeroase fisuri si crapaturi sunt evidentiate, cu predilectie in zona altarului.

Masuratorile efectuate de echipa proiectantului arata si o umiditate nesanatoasa a zidariei, mai ales pe o inaltime de 1-1.5 m de la pardoseala, acestea urcand pana la 100%.

Pentru rezolvarea situatiei umiditatii se propun injectii cu materiale hidrofuge in zidaria decopertata pentru realizarea lucrarilor de interventii la fundatii, realizarea unui strat de rupere a capilaritatii sub planseul din beton armat care se va turna la cota 0,00, termoizolat cu 10 cm de polistiren expandat extradur. De asemenea, se vor revizui pantele trotuarelor si se vor realiza si monta sgheaburi si burlane pe tot perimetrul cladirii. Toate elementele decorative de fatada (cornise, brau) se vor realiza cu sorturi din tabla zincata cu profile cu picurator pentru a impiedica deteriorari datorate apelor pluviale.

Odata cu realizarea sistemului de incalzire prin pardoseala, umiditatea relativa a aerul va scadea considerabil, favorizand evaporarea apei prezente in zidarii in acest moment.

Proiect Consolidare/Restaurare Biserica -Lucrari propuse

 1. Biserica

  1. Structura – Interventiile structurale sunt proiectate in baza expertizei tehnice intocmite.

   1. Consolidarea fundatiilor prin lucrari din beton armat realizate prin interiorul cladirii. Interventiile exterioare asupra fundatiilor nu mai sunt posibile datorita realizarii unor pseudo subzidiri realizate din beton nearmat perimetral, adiacent fatadelor estica, sudica si nordica.

   2. Consolidarea zidariei prin realizarea unor samburi din beton armat executati in masa zidariei si a unor centuri din beton armat.

   3. Realizarea unei structuri metalice peste structura din lemn de sustinere a boltilor.

   4. Refacerea sarpantei si a turlei

  1. Arhitectura

Lucrarile de arhitectura iau in considerare urmatoarele date:

 • Lipsa informatiilor privind plastica fatadelor pana la lucrarile din 1914 si 1942.

 • Este stiut insa ca pridvorul (antreul) a fost adaugat ulterior si ca cel mai probabil influenta stilistica cea mai puternica a fost cea neoclasica.

 • Interventia istorica din 1942 fost una care, cel putin din punct de vedere structural a fost un succes. Elementele aparute ca urmare a acestei interventii (elementele de factura neoromaneasca) fiind practic singurele elemente de stil care au o data si o provenienta certa.

Interventiile care se vor realiza sunt astfel, urmatoarele:

– se vor demola antreul (pridvorul) si anexa adosata acestuia, cu atat mai mult cu cat proportiile volumului exterior al bisericii au de suferit datorita nefericitei juxtapuneri.

 • Se va realiza un portal la intrare. Este evidenta ca intrarea este expusa intemperiilor si unor directii domiante a vantului in perioada rece, acesta fiind motivul realizarii unui pridvor la vremea respectiva. Si din acest motiv, dar si din analiza similaritatilor cu bisericile satelor invecinate (Bulbucata si Facau), interventiile propuse de proiectul de fata creeaza un portal care sa protejeze intrarea in biserica. Proportiile si plastica acestui element arhitectural au fost realizate pornind de la metodele de proiectare prezentate de Andrea Palladio in celebrul sau tratat, folosindu-se doua coloane paralelipipedice, dorice.

 • Se vor recalibra profilaturile corniselor si frontoanelor. In acelasi spirit au fost „redesenate” si profilaturile cornisei superioare, precum si a braului care separa cele doua registre de fatada, in aceeasi maniera fiind remodelat si turnul de peste pronaos. Profilaturile pastrate pana in prezent ale corniselor si frontonului nu respectau in nici un fel proportiile impuse de stilul pe care constructorul il dorise, probabil atat din cauza interventiilor frecvente, cat si a unei stangacii a mesterilor care au realizat initial constructia.

 • Se va reface turla de peste pronaos, folosind aceeasi plastica de factura clasica. Turla se va reface din lemn, pe un schelet metalic care se va sprijini pe elementele de rigidizare la nivelul superior al zidurilor.

 • Panourile de influenta neoromaneasca din registrul superior al fatadelor au fost, de asemenea pastrate. Cu aceasta ocazie acestea vor avea un ritm ajustat lungimilor fiecarui segment perimetral, astfel incat imbinarea acestiora sa fie realizata cat mai corect.

Desi lipsa informatiilor privind fatadele initiale pune sub semnul indoielii faptul ca acestea erau chiar si aproximativ asemanatoare, cu atat mai mult cu cat anul 1940 reprezinta punctul de maxima inflorire al arhitecturii neoromanesti, se poate considera ca aceasta interventie, realizata, in primul rand, sub indrumarea unui arhitect este un moment definitoriu in istoria bisericii din Iepuresti:

 • Consolidarea cu tiranti este in mod clar cea mai eficienta dintre interventiile de pana acum asupra edificiului, fiind o procedura cu un iz istoric important.

 • Realizarea unei plastici arhitecturale pornind in primul rand de la considerentele structural – functionale (Separarea registrilor fatadelor se face pornind de la pozitia tirantilor, peste care se realizeaza braul) reprezinta, de asmenea, un element cu valoare intrinseca.

Alte interventii arhitectonice:

 • Remodelarea cafasului: ramas a doua oara „prea mare” (acesta a mai fost micsorat in trecut) cafasul se va reface pe o adancime nu mai mare de 210 cm. Scara de acces catre acesta va fi realizata tot din lemn, insa va fi o scara elicoidala, suficienta pentru 2-3 persoane care vor folosi acest spatiu.

 • Inchiderea spatiului de sub cafas cu tamplarie din lemn va realiza un spatiu tampon intre cel exterior si cel al naosului.

 • Ca urmare a interventiilor descrise mai sus, ferestrele de la nivelul cafasului, de pe fatadele din sud si nord nu mai sunt necesare. In plus, realizarea lor intr-o perioada mai tarzie a implicat o anumita neomogenitate compozitionala a fatadelor laterale. Fiecare dintre acestea avea deja alte doua ferestre, de inaltimi diferite.

 • Deteriorate si fara valoare, pardoselile se vor reface in intregime, cu atat mai mult cu cat interventiile la fundatii se vor realiza din interiorul cladirii.

 • Sistemul de incalzire va fi refacut prin montarea unui sistem de incalzire in pardoseala. De asemenea, va fi desfacuta soba din teracota existenta in nava bisericii.

Pictura: Prin lucrarile propuse, pictura interioara nu este afectata in nici un fel. In concordanta cu studiul istoric, aceasta nu are o valoare certa, fiind refacuta de-a lungul timpului. Pictura poate fi restaurata sau refacuta in intregime.

Supraveghere arheologica: In perioada realizarii sapaturilor in perimetrul interior al bisericii, precum si pentru sapaturile de fundare pentru corpul anexa, lucrarile se vor face numai cu supraveghere arheologica!

Imagini Proiect

Proiect Consolidare/Restaurare Biserică

Prin acest se remodelează zona intrării și turla. Varianta finală a turlei preia formele cupolelor românești.

Proiect consolidare/restaurare biserică ortodoxă

Turla peste pronaos (în fapt, clopotniță) nu mai are clopot.

Proiect consolidare/restaurare biserică Județul Giurgiu

Vedeți mai multe proiecte realizate de noi: Arhitectura sau Rezistență

Proiect Restaurare – Consolidare Biserica Sfantul Nicolae – Belivaca – Craiova 2017-03-23T15:48:27+00:00