Cum se intocmeste Studiul de Fezabilitate pentru Proiectele de Finantare Europeana Nerambursabila

Studii de Fezabilitate pentru Constructii

Atat legislatia in vigoare, cat si numeroase site-uri specializate includ un continut cadru al studiului de fezabilitate. Dincolo de o lista seaca de piese absolut necesare, putine sunt cunoscute despre acestea.

Arhitectura si Constructii: Faza Studiu de Fezabilitate / Prefezabilitate: Scop

Pe scurt, intregul studiu se bazeaza pe analiza celor doi factori absolut definitorii:

 • Venituri
 • Costuri

Studiul de FezabilitateRaportul celor doua valori de mai sus includ rapoartele privind:

 1. fezabilitatea tehnologica,
 2. fezabilitatea economica,
 3. fezabilitatea legală,
 4. fezabilitatea operatională,
 5. fezabilitatea temporala.
 6. Desi inclusa practic in cele de mai sus, tot mai des se discuta si de fezabilitatea de mediu, desi, in fond, orice proiect care raspunde pozitiv termenilor tehnologici si legali trebuie sa raspunda si din punctul de vedere al protectiei mediului. Studiile de impact asupra mediului sunt, practic, studii de fezabilitate de mediu.

Scopul Studiului de fezabilitate este sa stabileasca sustenabilitatea economica a intreprinderii initiate.

Cine intocmeste Studiul de Fezabilitate

Adesea, intocmirea Studiului de Fezabilitate cade in sarcina celui care intocmeste proiectul de finantare. Traditional, Studiul de Fezabilitate (pentru cladiri) este intocmit de proiectantul general (arhitecti+ingineri). Adevarul este ca nici unul dintre cele doua categorii de specialisti nu este in masura sa intocmeasca intregul studiu de fezabilitate. De ce?

 • Consultantul pentru finantare are ca rol principal incadrarea corecta a proiectului in cadrul birocratic-operational al programelor europene.
 • Arhitectii si Inginerii (Aflati in echipa, sub titulatura de Proiectant, sau Proiectant General) sunt profesionisti specializati in proiectarea cladirilor, fie ele civile, agricole sau industriale. Desi este practic imposibila realizarea oricarei cladiri fara proiectant, aproape nimic din complexul de relatii economice impuse de un proiect nou nu sunt la nivelul acestora de expertiza.

Studiul de fezabilitate nu se refera insa nici la o completare a unor rubrici in tabele predeterminate, nici la proiectarea celor mai minunate cladiri. Studiul se refera la viabilitatea proiectului, la profitabilitatea sa. Presupunand prin absurd ca finantarile ar acoperi 100% din investitie, chiar si in aceste conditii activitatea economica poate fi neprofitabila si neperformanta.

Beneficiarul este cel care trebuie, in fapt, sa conduca Studiul de Fezabilitate. De ce? Clientul este cel care poate evalua in permanenta punctul in care raportul venituri/costuri este favorabil sau nu. Pentru orice afacere industriala, agricola sau comerciala, acesta este cel care stie in ce masura profituri viitoare pot sa se nasca din proiectul in lucru.

Acestuia ii sunt subordonati:

 • Tehnologiul (pentru dimensionarea fluxurilor de materii prime, energie, productie in industrie si agricultura). Ei stabilesc de ce este nevoie pentru a asigura coerent un flux de productie, valorile tintite de productie, alegerea utilajelor samd. Bineinteles, discutam de tehnologi pentru investitiile care presupun un ciclu de productie.
 • Specialistul de Marketing: Stabilirea capacitatii de productie este practic imposibil de determinat fara un studiu preliminar al pietei bunurilor sau serviciilor produse sau oferite, niveluri de preturi, precum si o proiectie viitoare a evolutiilor acestora.
 • Arhitectii si Inginerii (Proiectantul General) care sunt in masura sa „imbrace” un flux de productie cu constructiile necesare: hale de productie, de depozitare, cladiri civile, instalatii. Ei determina ce investitii sunt necesare pentru a asigura indeplinirea conditiilor minime de Siguranta Structurala, Siguranta in Exploatare, Securitate la Incendiu, Sanatatea oamenilor, Economia de Energie si Izolarea Termica si Hidrofuga, Protectia Mediului, atat din punctul de vedere al fondului construit, cat si din cel de vedere al masurilor similare impuse de utilizarea tehnologiilor de productie.
 • Consultantul de Proiect: strange toate aceste date si se ingrijeste de forma corecta din punctul de vedere al tipicului necesar prezentarii unui proiect de finantare.

Studiul de Fezabilitate (SF) ca parte din procesul de proiectare

SF-ul nu este o poza a unei activitati, ci este un instrument de lucru pentru intreprinzator (initiatorul sau).

Probabil ca nu exista practic nici o activitate umana care sa nu fie, intr-un fel sau altul, profitabila. Masura in care aceasta este profitabila este modul in care raportul definit mai sus (Venituri/Costuri) este reglat.

Pentru a pastra acest raport cat mai bun, exista intotdeauna doua cai:

Maximizarea Veniturilor: Obtinerea unor produse /servicii cu o valoare adaugata cat mai mare, reprezentand un segment de piata cu un potential cat mai mare.

Reducerea Costurilor: Se aplica asupra celor doua mari componente ale sale: investitia imobiliara (teren + cladiri), investitia de baza in complexul de utilaje tehnologice sau dotari, minimizarea costurilor de exploatare.

Minimizarea investitiei imobiliare. Cum se realizeaza?

 1. dimensionarea stricta a spatiilor la parametrii impusi de fluxul tehnologic sau de serviciile furnizate. Oriunde, fiecare metru patrat in plus de constructie costa suplimentar si orice investitie are un prag de rentabilitate.
 2. folosirea unor solutii constructive cat mai eficiente economic si tehnic
 3. dimensionarea corecta a fluxurilor tehnologice: este strict legata de punctul 1. O abordare eficienta trebuie sa inteleaga orice constructie ca o „carcasa” in cadrul careia se realizeaza activitati umane. Dimensionarea incorecta a activitatii, a capacitatilor de productie, de aprovizionare duce direct la o dimensionare improprie a „carcasei”. Aceste dimensionari incorecte se traduc mai tarziu prin investitii suplimentare sau prin disfunctionalitati in procesul de productie, sau in serviciul oferit.
 4. alegerea celor mai eficente amplasamente. Desi de obicei terenurile sunt deja achizitionate, aceasta nu este probabil cea mai buna solutie. Studiul de amplasament trebuie sa asigure pe de o parte cele mai scazute costuri de achizitie si echipare edilitara, pe de alta parte sa rspunda nevoile activitatii economice de baza: acces la sosele, drumuri, cai ferate si apropierea de centrele populate pentru investitiile industriale, zone turistice cu perspective placute pentru activitatile de turism, etc. Aceste caracteristici pot asigura adeseori succesul unei intreprinderi, iar lipsa acestora, poate fi o garantie pentru nereusita.

Minimizarea investitiei de baza in complexul tehnologic /dotari + Micsorarea costurilor de exploatare

 1. Folosirea de utilaje/echipamente/dotari conform unor prioritizari din punct de vedere al performantei economice: Achizitionarea de utilaje/echipamente de ultima ora strict in cazul in care acestea asigura un avantaj competitional direct + economii la cele neesentiale pentru marirea competivitatii economice
 2. Marirea Eficientei Energetice. Aceasta poate merge pana la obtinerea independentei energetice, prin cogenerare (solara, eoliana), si economie prin eficienta consumului energetic (izolatii etc).  Nu se mai indoieste nimeni ca energia va fi din ce in ce mai scumpa, dupa cum consumurile mondiale tind sa fie tot mai mari, in ciuda recesiunilor.

Greseli Frecvente

Evident, tratarea superficiala a oricarei laturi a studiului de fezabilitate este o greseala, insa:

Neglijarea investitiei

 • Incredibil, dar aceasta este cea mai mare greseala! Investitorii se concentreaza exclusiv pe indeplinirea formulelor birocratice (importante, bineinteles), neglijjand uneori total orice abordare economica a proiectului, uneori chiar si atunci cand aceasta este exact domeniul propriu de activitat! Investitia este privita ca o simpla achizitie a unui nou utilaj sau ca accesul nesperat la o sursa nerambusabila.
 • Trebuie inteles ca finantarile nerambursabile sunt un factor perturbator al pietei, acestea oferind avantaje concurentiale aplicantilor. Folosirea necugetata a acestora insa diminueaza pana la anulare avantajul potential. In plus, oricand principalul concurent poate accesa exact aceleasi resurse care folosite eficent pot anula total acel castig initial.

Neglijarea proiectelor de constructii

 • Mai ales in domeniile  in care cladirea reprezinta principalul obiectiv al proiectului, atitudinea este ridicola. Realizarea unor proiecte de arhitectura in 1-2 saptamani, ignorarea oportunitatilor oferite de locatii sunt obiceiuri foarte des intalnite. Chiar inainte de calitatea serviciilor, calitatea arhitecturii unei pensiuni este cea care primeaza. De aceea interpretarea contabila a unui proiect de pensiune sau de orice alta constructie hoteliera este o eroare capitala. Orice investitii in mobilier, televizoare si capete de dus nu pot aduce inapoi ceea ce se pierde printr-o imagine fada, saracacioasa, a constructiei.
 • Nici celelalte domenii de activitate nu sunt ferite de aceasta greseala. Dupa cum arhitectura „imbraca tehnologia”, si tehnologia trebuie pliata uneori pe ceea ce constructiile pot oferi eficent economic.

Ratiunile deciziei de a investi

 • Stabiliriea parametrilior de fezabilitate este prima decizie care trebuie luata.  O activitate economica fezabila este cu atat mai performanta cu cat se poate finanta si nerambursabil. O fabrica de produse alimentare, amplasata intr-o zona agricola importanta, cu acces la piete importante, cu utilaje, tehnologii  performante, furnizand produse de calitate si la preturi competitive, cu un consum eficent de energie este virtual oricand fezabila. Un astfel de proiect poate fi usor adaptat cerintelor finantarii nerambursabile, devenind astfel o extraordinara sursa de venituri.

Luarea deciziei de a investi trebuie sa tina cont exclusiv de fezabilitatea intrinseca a proiectului si nu sa porneasca de la sursa de finantare spre proiect. Revenind la exemplul cu pensiunile turistice: Functionarii care evalueaza proiectele nu au uneltele necesare masurarii frumusetii peisajului zonei turistice, frumusetea constructiilor, eficienta spatiilor. Ei sunt limitati la a evalua proiectia lor contabila. Costurile de executie nu au cum sa spuna niciodata cat de minunata este o casa.

2017-03-23T15:48:16+00:00 noiembrie 15th, 2011|Categories: Consultanța-Dezvoltări-Imobiliare|Comentariile sunt închise pentru Cum se intocmeste Studiul de Fezabilitate pentru Proiectele de Finantare Europeana Nerambursabila