Proiecte case duplexProiecte case duplex: toată lumea știe ce sunt? Există vreun avantaj real în construirea și proiectarea de case și vile duplex?

Avantajele par să fie destul de clare: cele două locuințe sunt identice, mai au și un zid comun (probabil), deci economii, atât la proiect, cât și în execuție, plus că puterea de negociere cu constructorul crește, atâta timp cât sunt două case în discuție, nu una.

Dar au și dezavantaje aceste proiecte de case duplex?

Proiecte Case Duplex, Dezavantaje

1. În primul rând, orientarea:
– Dacă au fațada dinspre stradă pe latura de nord sau sud, atunci lateralele celor doua case sunt expuse una către este, cealaltă către vest. Asta înseamnă că pentru aceeași camera, unul dintre proprietari are soare dimineața, celălalt seara.
– Dacă au fațada dinspre stradă pe latura de est sau pe cea de vest, atunci ceea ce o casă are orientat exclusiv spre nord, cealaltă are orientat exclusiv spre sud. Adică: una are prea mult soare, cealaltă nu are deloc.
Din acest punct de vedere, proiectele duplex au foarte multe dezavantaje.
2. Exceptând însorirea, două familii au totuși nevoie de spații identice? Atât timp cât se realizează un nou proiect, de ce ambii parteneri trebuie sa accepte elemente de tema ca un compromis pentru celalalt? Să spunem că unul își dorește un dormitor la parter, celălalt nu. Cine renunță? În general în aceste situații, se alegea soluția care presupune o construcție mai mare, pe principiul ca împăcăm „și capra, și varza”. O altă situație obișnuită este ca unul dintre cei doi preia frâiele investiției: el hotărăște pentru ambii numărul de camere, dispunerea lor șamd
3. Proprietari diferiți înseamnă adesea și finanțări diferite. Distanța în timp intre finalizarea celor doua case poate fi foarte mare, uneori de peste un an. Aproape sigur unul dintre cei doi ajunge în situația de a face eforturi prea mari pentru a ține pasul cu fratele/prietenul său.
4. Ca o consecință a punctelor 1, 2 și 3, relativ frecvent, intre cei doi parteneri apar divergențe: fie că sunt prieteni de-o viață, fie că sunt rude, relația dintre cei doi este testată la limită. Uneori cedează.

Dacă ar fi să luăm ca reper arhitectura tradițională a caselor, soluția caselor duplex pare să fie total contrazisă de experiența seculară:
– casele țărănești stau mereu pe latura de nord a terenului (fără ferestre, fără expunere la Crivăț, troiene de zăpadă etc), având prispa orientată spre sud (ține umbră vara, este însorită iarna). Și casele țărănești sunt virtual identice, însă au și orientări identice și sunt totuși mult mai simple din punct de vedere funcțional.

Probabil printre primele construcții de case duplex se numără casele de zestre: Acestea erau construite de părinții a doua fete, fiecare dintre ele urmând să primească o casă identică, având aceeași locație. În aceste cazuri, părinții fetelor dictau cât de mari, cum, în ce fel șamd. Uneori însă, se folosea o soluție aproape radical diferită: în aceeași curte, cele doua case identice se construiau pe laturile stânga-dreapta ale terenului, curtea rămânând comună. Aceasta variantă este practic imposibilă în condițiile actuale ale regulamentelor de urbanism, având, în plus toate dezavantajele duplexurilor, plus curtea comună care este o cale sigură spre certuri, neînîelegeri, supărări.
Casele și vilele duplex au fost construite, de asemenea, de diverși dezvoltatori. Din nou, comanda proiectului este unica, până la urma neținând cont de nevoile niciunuia dintre viitorii proprietari. Dezvoltatorii apreciază această soluție deoarece oferă un obiect de arhitectura cu tratament egal al tuturor laturilor sale, fiind, din acest punct de vedere, un mare avantaj, orice fațadă ar fi văzută de cumpărători, având ferestre, finisaje relativ egale, limitând riscul unor pereți mari fără nici o fereastră, inestetici. De asemenea, viitorii cumpărători nu ajung în situația de a avea ferestre orientate spre un zid mare și urât al casei vecine, ci spre o fațadă identică cu a sa. Mai ales în zonele aflate în dezvoltare, se creează perspective mult mai controlate decât la casele amplasate izolat.

Totuși, ce se poate face?

Înțelegând, la un moment dat, că soluția duplex apare și dintr-o dorință ca cei doi parteneri sa treacă împreună (deci mai ușor) prin proiectare, avizare, autorizare, construcție, primul sfat este sa meargă, în continuare, împreună, dar:
- Să-și stabilească teme diferite de proiectare: fiecare câte camere dorește, cum le dorește șamd
– Soluțiile, chiar pentru teme identice, să fie realizate diferit pentru cele doua case, care sa țină cont de orientare, peisaje șamd.
– Sa nu insiste la pereții comuni, astfel încât cele doua construcții să poată fi realizate, totuși, în ritmul propriu fiecăruia.
– Deși ar trebui să negocieze împreună contractul de execuție, ar trebui sa încheie doua diferite, care să le permită o independență unul față de celălalt, precum și față de constructor. Acesta are astfel doi clienți, urmând să trateze cu atenție egală cele doua contracte, ceea ce în mod curent nu se întamplă.