PProiect de casă unicat sau proiect de casă tip?roiecte de case si vile unicat: Cu siguranta va ganditi ca in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, sa va construiti o casa. Cautarea Dumneavoastra este una corecta, ati ajuns aici cel mai probabil cautand “proiecte de case” sau “proiecte de vile”. Da, odata terenul cumparat, cu proiectul se incepe. Dar sa fie acesta unul tip, sau unul unicat?

Atenție la ofertele de  Proiecte de case tip!

In general, arareori cele ce sunt prezentate ca “proiecte de case tip” chiar sunt proiecte tip. De ce? In primul rand, o casa tip trebuie sa aiba anumite caracteristici:

 • Dimensiunile: cu greu s-ar putea preta tipizarii orice casa mai mare de 200 mp. Proiectele tip, in mod traditional se adreseaza bugetelor cumpatate. Daca cine si-ar dori o casa mai mare de 200 mp, de ce sa se limiteze la un proiect tip?
 • Dimensiunile in plan: un proiect tip trebuie sa se poata incadra cu usurinta pe aproape orice teren construibil. De aceea, un proiect de casa avand latimea de peste 8 m, nu este tipizabil. De ce? Pe un teren cu deschiderea de 12 m, cat prevad in general regulamentele de urbanism ca trebuie sa fie un lot minim, construibil, nu se poate amplasa o casa mai lata de 8 m, daca se respecta retragerile de 1+3 metri, pe cele doua laterale.
 • Proiectele tip nu au de ce sa fie “customizabile”. O intreaga echipa de proiectare lucreaza la orice proiect, fie el tip sau unicat. Avantajul proiectelor tip consta in faptul ca 80-90% din munca a fost deja realizatal, putandu-se astfel obtine preturi mici. Latirea unei case cu 1 metru inseamna reluarea in procent de 40-50% a muncii arhitectului, cca 80-90% a inginerului structurist, si minim 40-50% a inginerului de instalatii. Adaugand acest efort la pretul initial al proiectului tip, pur si simplu nu renteaza pentru nici una dintre parti (proiectanti si client) modificarea unui proiect tip, altfel decat schimbarea culorilor, a unor finisaje, cel mult adaugarea unui balcon.

Tinand cont de cele de mai sus, trebuie inteles ca marea oferta de proiecte tip este o incercare a unor firme de proiectare de a-si face simtita prezenta, prezentand alte proiecte realizate ca fiind proiecte tip. In mod uzual pentru a vedea cum lucreaza un arhitect, trebuie vazut protofoliul acestuia, case proiectate deja. Promovarea vechilor proiecte ca „proiecte tip” sau ca „modele de case”. Aduce un plus cautarii potentialilor clienti. Acestia au tendinta de a cauta informatii folositoare, iar un proiect utilizabil pare mai folositor decat un proiect realizat in trecut si care nu poate fi reluat.

Cele de mai sus nu inseamna ca proiectele de pe internet nu sunt folositoare.

Asadar, ce merita ales?

Proiecte de case si vile tip: avantaje:

 • le vedeti dinainte de a le achizitiona
 • aveti de la inceput liste de cantitati, puteti obtine oferte de executie din ziua urmatoare
 • se poate face o simulare a midului in care se vor aseza pe parcela Dvs.
 • Costa mai putin (cel putin 50% fata de pretul unui proiect unicat similar), dar poate fi mai ieftin cu pana la 70%.
 • Constructia caselor este economica, casele tip fiind gandite in general ca niste case economice.

Proiecte de case si vile tip:Dezavantaje:

 • Exista o gama relativ limitata de proiecte tip de case sau vile (daca indepartam asa-zisele proiecte tip de 12 m latime si 250 mp suprafata desfasurata)
 • Nu pot fi aplicate pentru locuintele mai mari, sau cu cerinte speciale (de exemplu, camere cu intrare separata pentru unii membri ai familiei sau personal)
 • Pot sa rateze anumite avantaje ale terenului: o priveliste deosebita, o orientare speciala
 • Cu greu pot fi aplicabile pentru terenuri si mai inguste decat cele de 11-12 m, sau avand 1-2 calcane.
 • Au o tema de proiectare relativ rigida.
 • Folosesc materiale si tehnologii cat mai uzuale, pentru a fi usor de pus in opera, cu o minima verificare.

Proiecte de case si vile unicat: Avantaje:

 • „customizabile”. Este un termen nefiresc pentru un proiect de arhitectura, pentru ca, prin definitie, proiectul de arhitectura este unul „pe masura”, nu unul tip. Au la baza o tema de proiectare intocmita chiar de dumneavoastra, special pentru dumneavoastra.
 • Tin cont de caracteristicile terenului, de pozitia in oras, de orientarea fata de punctele cardinale, de vecini, de privelisti
 • Au o structura de rezistenta adaptata arhitecturii.
 • Se pot folosi materiale, tehnologii si finisaje mult mai vaste.
 • Pot fi chiar mai ieftine decat omoloagele lor, casele tip pentru ca aumite decizii sunt luate tinand cont de mult mai multi factori decat in cazul caselor tip.

Proiecte de case si vile unicat: Dezavantaje:

 • Proiectul dureaza mult: Daca proiectul tip il puteti avea in cateva zile, un proiect unicat are un anumti „traseu tehnologic” imposibil de scurtat
 • Selectia constructorului se face mult mai tarziu, iar un buget exact se obtine dupa mai mult timp.
 • Fiind produsul unui colectiv vast de proiectare este considerabil mai scump decat un proiect tip. Totusi, dupa cum scriam acum mult timp in „Secretul caselor iefitine”, economiile semnificative nu din pretul proiectului se obtin.

Cu siguranta ca acest articol nu a facut decat sa recapituleze avantaje si dezavantaje pe care deja le intuiati. Indiferent de decizia pe care o veti lua, trebuie sa cautati ca acest vis al Dumneavoastra sa aiba un parcurs confortabil. Pentru aceasta, indiferent de arhitectul si de solutiile alese, folositi-va cat mai mult posibil de experienta si cunostintele acestuia. Numai o comunicare cat mai deschisa cu arhitectul Dumneavoastra va poate netezi calea si va va ajuta nu numai sa intelegeti mai bine, ci si sa va faceti inteles cat mai bine.

Mult succes!