Proiecte Imobiliare: Cât vor costa apartamentele noi, după criză?Apartamente vechi, foarte vechi și apartamente noi

Apartamentele de pe piață sunt de trei tipuri: cele interbelice, cele comuniste și cele noi.  Pe primele,  riscul seismic le scoate practic din analiză. Acestea sunt foarte bine amplasate și foarte confortabile, dar riscante. Celelalte două rămân sa se concureze pe piața sleită de criză:

– Apartamentele “comuniste” au avantajul locatiei fata de cele noi. Nu sunt mari. Nu prea pretentioase. Sunt ajutate de campaniile de reabilitare termica, par sa castige cursa. In plus, vanzatorii sunt persoane fizice care nu vand in scop comercial, ci personal.

– Apartamentele de pana in 2008-2009. Au  incercat sa compenseze ceea ce dezvoltatorii au perceput ca lipsa de confort la blocurile vechi. Ei s-au axat pe spatiu si pe numarul cat mai mare de “metri patrati”. Locatiile nu sunt foarte fericit gasite, mai ales in partea finala a bulei imobiliare. S-a construit pe terenuri scumpe, cu materiale de constructii si manopera scumpa.  Multe ansambluri rezidentiale cu apartamente noi sunt o cauza aproape pierduta.

Cu cât se vând apartamentele

In Bucuresti lupta se da foarte aproape de pragul de 1000 de Euro/mp. Doar locatia mai poate avea un impact asupra prețurilor, sus sau jos. Programul Prima Casa trage o linie rosie in ceea ce priveste pretul acestora.

Apartamentul cu doua camere este regele tranzactiilor imobiliare. Suprafetele mai mici le fac pur si simplu mai accesibile. Chiar inainte de 2009, romanii alegeau apartamentele cu doua camere sau garsoniere. Aveau senzatia ca acestea sunt “tot ce vor apuca” pentru ca preturile cresteau constant. Dar ei au totusi nevoie de apartamente cu mai multe camere.

Acum cumparatorii nu mai sunt speriati.  Nnu se grabesc ” să apuce”.  Nici nu mai riscă enorm.  Sunt mai pesimisti in legatura cu viitoarele lor venituri.

Cât pot plăti cumpărătorii de apartamente noi

Ce suma poate plăti o familie relativ tanara in conditii rezonabile? Limita de 1/3 din venituri nu trebuie impusa de BNR. Aceasta este valoarea la care contractul are sanse maxime de reusita. Venitul unei astfel de familii depășește puțin 1000 de Euro/luna. Suma pe care o poate imprumuta este aceeasi cu pragul stabilit de “Prima casa”: 60.000 Euro.

Acest cumparator nu poate achizitiona decat un apartament cu doua camere intr-o zona buna. Cele de trei camere sunt in zone nu tocmai dezirabile.

Preturile vor continua sa scada astfel incat aceasta familie îsa poata cumpăra un apartament cu trei camere. Ori constructia unor astfel de apartamente va începe odată cu ieșirea din criză.

Bineinteles ca logica acestei analize poate fi contrazisa de o eruptie a optimismului economic.