Foarte adesea clientii sunt rezervati in a comanda un studiu geotehnic. O cheltuiala de minim 200-500 Euro inainte de a avea un proiect macar, pare absolut inutila. Studiul geotehnic nu este inutil nici pe departe. Mai mult chiar, este una dintre cele mai importante piese necesare proiectarii unei bune constructii.

Constructiile stau pe pamant, ba, mai mult, sunt incastrate in pamant. Greutatea constructiei este transmisa solului care trebuie sa reziste in bune conditii. Solurile nu sunt insa omogene, au calitati foarte diferite din punctul de vedere al constructiilor si comportamente in timp foarte diferite. In ce constau aceste diferente:

  • Omogenitatea: solul este alcatuit din diverse straturi cu rezistente diferite, dar si cu profile diferite
  • Rezistenta: presiunea suportata pe unitatea de suprafata poate sa difere in limite foarte largi. Un sol obisnuit din Romania are i general rezistente de la 120 pana la 300 KPa/mp
  • Nivelul panzei freatice, care poate varia in limite foarte largi. Mai mult chiar, apele subterane pot varia chiar sezonier in limite foarte largi.
  • Contractilitatea. Poate ca este una dintre cele mai importante calitati. Un teren contractil, odata udat are deformatii plastice, ceea ce inseamna ca dupa uscare nu isi revine la forma initiala.

Lista de mai sus nu este completa. O aprofundare a temei ar fi prea tehnica.

Voi exemplifica insa mai jos in ce mod un teren contractil poate afecta viitoarea constructie daca aceasta calitate a sa este ignorata:

Studiu-geotehnic-Tasari-Inegale-Complex

Odata ce partial terenul s-a tasat, practic o zona importanta a constructiei ramane „in aer”. Aceasta inseamna ca structura de rezistenta trebuie sa preia eforturile imense aparute din tensionarea intregii cladiri. In mod normal o structura nu este dimensionata pentru aceasta eventualitate, ceea ce are ca efect fisurarea acesteia de jos pana sus, putand merge chiar pana la colapsul partial.

Inginerul de structuri are insa o serie de metode de a contracara astfel de efecte. Unele masuri sunt chiar indicate in studiul geotehnic, cum ar fi perne de balast, radier general etc.

Nu trebuie sa mai mentionez ce costuri inseamna repararea unei case avand o fisura ca cea din imaginea de mai sus….. Ar trebui insa mentionat ca reparatiile arareori vizeaza fisura in sine, interventiile trebuind sa porneasca chiar de la consolidarea fundatiilor.