Printr-o serie de imagini ce compun un infografic am ilustrat procesul prin care trebuie să treci pentru a-ți construi o casă, de la fazele premergătoare proiectului, proiectul de casă, până la recepția finală.

Proiectul Casei: Programare proiect și alegerea terenului de casă

Indiferent dacă discuți deja cu un arhitect sau nu, din momentul în care te gândești la un proiect de casă, începe ceea ce noi numim Programarea proiectului. Este etapa în care elementele care mai târziu vor dimensiona viitoarele costuri apar.

Proprietarul încearcă prin viitoarea casă să obțină un anumit stil de viață. Oamenii obișnuiesc să caute soluții imediate pentru orice tip de problemă anticipată.

Gândirea ar trebui să facă apel chiar din acest moment la un know-how profesional.

 Alegerea terenului de construcție pentru viitorul proiect de casă este prima decizie cu adevărat importantă pentru succesul viitor.

Acestea sunt motivele pentru care din această etapă premergătoare, consilierea unui arhitect este foarte importantă. Ca în sport, startul este decisiv pentru întreaga cursă.

Proiecte Case și Vile: Anteproiect

Singura diferență dintre un proiect de casă și o casă construită este doar cel legat de costuri și de mărimea resurselor implicate. În rest, atât proiectul, cât și casa sau vila sunt la fel de complexe.

Anteproiectul este proiectul viitorului proiect.

Anteproiectul stabilește cum trebuie făcut proiectul tehnic după care se va construi casa: planurile tuturor nivelurilor, aspectul exterior, stabilindu-se deja parametrii de tehnici și de cost pe care proiectul trebuie să-i atingă.

În această fază, orice este posibil. Hârtia suportă corecturi, răzgândiri, tatonări și experimente. Și nu vorbim aici de căutările arhitectului, ci ale tale și ale familiei tale. Este momentul în care gândurile se limpezesc, se stabilesc prioritățile, se caută și discută toate soluțiile pentru a putea fi aleasă cea optimă.

Mai mult, acesta este momentul în care și prejudecăți pe care nu ni le cunoaștem, ies la iveală și trebuie depășite cu argumente logice.

Proiect Tehnic și Detalii de Execuție pentru case și vile

Am stabilit împreună prin anteproiect cum va fi proiectul casei tale.

Acum este momentul în care echipa compusă din arhitecți, inginerii de structuri și inginerii de instalații dimensionează și descriu din punct de vedere tehnic viitoarea casă.

Proiectul tehnic și detaliile de execuție vor indica muncitorilor din șantier ce materiale, în ce cantitate și pozițiile precise în care vor fi puse în operă.

Proiecte de case și vile Autorizații construcții

Există convingerea falsă, uneori și printre specialiști, că proiectul pentru autorizația de construire este o fază a proiectului. Nu, el este un extras al proiectului tehnic, chiar dacă anumite piese desenate pot fi realizate ulterior. Autorizația de construire este singurul document legal care permite construirea unei case.

Selecția constructorului pentru casă. Selecții de ofertă și licitații în construcții după proiectul casei

Acesta este momentul în care se poate selecta constructorul. Discuțiile de până în acest moment sunt utile doar până la un punct, deoarece fără a finaliza proiectul tehnic, constructorul nu poate face o ofertă de execuție. Nu una serioasă, cel puțin.

Constructorii invitați la selecția de ofertă trebuie să poată consulta proiectul casei și să știe cantitățile de materiale și implicita manopera necesară punerii în operă a casei.

Proiecte Case: Șantier și Urmărirea lucrărilor

Urmărirea lucrărilor – Asistența Tehnică în Execuție

În timpul execuției, grija tuturor factorilor implicați trebuie să fie asigurarea calității lucrărilor de construcții. Pentru aceasta, noi, prin proiect, definim fazele determinante ale construcției. 

În aceste faze tehnice sunt necesare verificări ale calității lucrărilor atât din partea ta, prin reprezentantul tău, dirigintele de șantier, cât și din a noastră, a echipei de proiectare, a constructorului, dar și a autorităților.

Scopul este realizarea recepției finale a casei tale.

Ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă

Cu siguranță că mai ai întrebări și nelămuriri, nu ezita să ne contactezi pentru lămuriri fie gratuit prin E-mail, fie solicitând o consultație prin programul Întreabă un arhitect!