Avize și Acorduri Construcții

Ghid Construcții » Avize și Autorizații Construcții » Avize și Acorduri Construcții
Avize și Acorduri Construcții2017-03-23T15:48:07+03:00

Avizele sunt solicitate prin certificatul de urbanism.

Acestea sunt de doua feluri:

Avize de amplasament:

  • Avize de la furnizorii de utilitati: Avizul de la Romgaz/Distrigaz/etc, Avizul de la Electrica/Transelectrica/etc, Avizul de la furnizorul de apa si canalizare samd. Aceste avize nu se refera la bransamentele viitoare, ci la situatiile in care viitoarea constructie afecteaza in orice fel retele edilitare ale avizatorilor, fie prin suprapunere, fie prin incalcarea unei zone de protectie a acestora.
  • Avize de la diverse institutii interesate: Ministerul Apararii, SRI, MAI etc Ca si avizele furnizorilor de utilitati, acestea vizeaza modul in care viitoarea constructie poate afecta in vreun fel buna functionare a unor obiective ale acestora, aflate in zona
  • Un caz aparte este cel legat de avizul solicitat de Autoritatea Aeronautica Romana. Acest aviz este solicitat pentru constructiile aflate in vecinatatea aeroporturilor si este legat in principal de inaltimea constructiilor aflate pe culoarele de zbor.

Avize privind proiectul:

  • Acordul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) este probabil cel mai cunoscut aviz. Acesta este solicitat atunci cand constructia noua intra intr-o relatie cu cladirile invecinate (alipire la calcan), sau cand lucrarile proiectate vizeaza o constructie existenta. Aceste cazuri speciale presupun ca proiectul sa fie facut in baza unei expertize tehnice de alipire la calcan sau de interventie asupra cladirii existente. In ultimul timp, ISC-ul raspunde cererilor de aviz privind alipirile la calcan prin lipsa necesitatii avizului in cauza.
  • Avizul Comisiei Monumentelor Istorice: este solicitat in doua cazuri. Primul este cel in care proiectul modifica o cladire monument istoric, al doilea este cel in care terenul se afla intr-o zona protejata.
  • Avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU: Pompieri/Protectia Civila). Aceste avize nu sunt solicitate in general in cazul locuintelor unifamiliale. Oricum, acestea avizeaza proiectele privind indeplinirea exigentelor de proiectare privind siguranta la foc si in privinta adaposturilor de aparare civila.
  • In privinta locuintelor unifamiliale, nu sunt solictate in mod curent alte avize privind proiectul (cum ar fi cel privind Sanatatea Publica samd).

Avizul de Mediu este un aviz special. Acesta este solicitat in absolut toate cazurile in care cineva construieste. Acesta in prima faza evalueaza daca proiectul are sau nu un impact semnificativ asupra mediului. In cazul proiectelor de case, situatiile mai delicate sunt cele in care utilitatile sunt asigurate in sistem local. cu alte cuvinte, atunci cand terenul nu are utilitati. Alimentarea cu apa (prin put forat la cca 30 m adancime, de obicei) si asigurarea canalizarii sunt elementele urmarite de acest avizator. Canalizarea in sistem local este posibila numai in cazul folosirii unor microstatii de epurare (care deverseaza ape virtual curate), solutiile cu fose septice vidanjabile nemaifiind acceptate de standardele actuale.

2603, 2015

Ce trebuie să știi despre proiectul casei tale

Printr-o serie de imagini ce compun un infografic am ilustrat procesul prin care trebuie să treci pentru a-ți construi o casă, de la fazele premergătoare proiectului, proiectul de casă, până la recepția finală.

[…]

2008, 2014

Cine emite autorizațiile pentru construcții?

primăria-emite-autorizația-de-construire Primarul unei localități semnează toate autorizațiile pentru construcții, la propunerea arhitectului șef al localității (sau sectorului), cu respectarea certificatului de urbanism și a avizelor și […]

2008, 2014

Acordul de Mediu

Când este solicitat Acordul de Mediu?

Acordul și/sau Avizul de mediu nu sunt solicitate direct prin certificat, ci este descrisă o procedură care are finaluri diferite în funcție de tipul de clădire și de impactul acesteia […]