De ce proiecte case moderne?

1În primul rând, pentru că suntem în Secolul 21! Și dacă tot am ajuns în această epocă, probabil că ar trebui să facem cumva ca și casele noastre să aparțină vremurilor, nu numai telefoanelor, nu?

Orice nou mod de viață produce formele proprii, nu numai în arhitectură, dar în tot ceea ce omul face. Automobilele se schimbă și nu doar în formă. Motoare mai mici sunt mai puternice, carburanții par să fie amenințați de electricitate, dar, mai presus decât orice, se fac experimente foarte serioase de mașini fără șofer.

Tehnologia își spune cuvântul, schimbându-ne viața aproape zi de zi. O viață altfel necesită spații altfel și nu numai altfel de birouri, ci și altfel de case.

2În altă ordine de idei, să vorbim despre proiecte de case moderne este oarecum greșit. În arhitectură, perioada modernă este începutul secolului 20, după care deja vorbim despre postmodernism. Probabil că ar fi corect să spunem arhitectură contemporană, până când istoria va găsi un nume adecvat.

În România arhitectura modernă a avut o viață foarte scurtă, mai ales în ceea ce privește casele. Comunismul a venit repede și a afectat brutal proiectarea locuințelor unifamiliale. S-au mai construit case doar în sate și în cartierele periferice ale orașelor, adesea pornind fie de la planul casei țărănești, fie de la o simplă înșiruire de camere într-un parter de-a lungul unui teren. Arareori se construiau case cu etaj dar care nu sunt cu mult peste suratele lor numai parter.

3Un proiect de casă modernă înseamnă în primul rând un plan funcțional. Înțeleg aici o asemenea dispunere a spațiilor (atenție, nu a camerelor!) care să respecte relațiile și înlănțuirea activităților pe care le adăpostesc.

În plus, o abordare funcționalistă nu are rolul doar de a aduce aproape spații care se folosesc uzual împreună. O astfel de abordare trebuie să ajute familia care locuiește o casă să fie o familie mai bună.

Funcțiunile corect rezolvate se reflectă cel mai bine în formele simple și elegante ale arhitecturii moderne și post moderne. Se reflectă bine în concepte care deschid casa spre peisaj, spre curte, spre soare, spre lumină.

Proiecte case moderne (unicat) realizate de noi (I)

Mai jos este o mică galerie de proiecte case moderne unicat realizate de noi până în prezent.

De ce ne dorim să proiectăm case moderne?

Arhitectura modernă oferă cele mai puternice elemente de limbaj. În plus, se bazează pe simplitate pentru a obține rezultatul dorit. Ceea ce la casele moderne este considerat simplu și o virtute, la casele obișnuite este perceput ca fiind sărăcăcios.

De ce?

Pentru că cel mai adesea șarpanta/acoperișul strică volumele simple. Acoperișurile în 2-4 ape sunt volume complicate și adaugă foarte multă ”informație” privitorului. Ceea ce la nivelul etajelor este o compoziție simplă din doar două volume este transformat la nivelul acoperișului într-un obiect complicat, cu formă greu de digerat de creierul nostru. De aceea mintea noastră tinde să respingă astfel de compoziții ”grele”, diforme.

O imagine care se descompune practic de la sine în 2-3 elemente pe care din nou, mintea noastră le percepe ușor, ne oferă satisfacția dată de rezolvarea unei probleme simple, de perspicacitate elementară.

Casele țărănești ne plac deoarece reduc, la rândul lor, totul la 2 elemente: acoperișul simplu + parterul alb, sau cele două plus volumul cerdacului central. Dar casele țărănești sunt case cu două camere, o bucătărie și o prispă!

O casă cu 3 dormitoare, 2 băi, o cameră de zi, un birou sau o sufragerie și o bucătărie aduce deja în fațadă multe ”accidente”. La aceasta se adaugă un volum mare. Peste tot tronează un acoperiș care pare să vină din altă lume.

Proiecte case moderne (tip) din portofoliul nostru (II)

Proiecte case moderne tip realizate de noi până în prezent.

Și cum ”vede lumea” arhitectura modernă?

Arhitectura modernă pleacă de la volumele simple, de la compoziția simplă. Arhitectura modernă iese din tiparul ”o cameră, o fereastră” și transformă compoziția în plin și gol, în volum peste volum, sau lângă volum.

Un proiect de casă modernă trebuie să plece, pe lângă funcționalitatea ireproșabilă, pe relația cu privitorul și pe cea cu mediul înconjurător. O casă modernă este mai sensibilă sau, mai bine zis, ”mai socială”. Prin social chiar trebuie înțeles ceva asemănător rețelelor sociale. Ele se bazează pe un dialog continuu, neobosit.

Nimic nu mai este fix și imuabil în lumea actuală. Arhitectura contemporană asta trebuie să facă, să fie receptivă la orice potențial pe care mediul înconjurător îl oferă (nu doar natura, ci și orașul, privitorul, dar, mai ales, familia pe care o găzduiește.

Concluzia?

Casa obișnuită este produsul lui ”așa se face”, după cum copiii desenează mereu casele la fel, învățând din ”om în om” cum să deseneze.

Casa modernă este atentă la tot și se transformă după cum lumea se transformă. Spațiul vitrat nu mai este ”fereastra care trage” (acum există stomatologie de calitate!). Suprafața vitrată este ecranul prin care simțim cadrul înconjurător, care ne forțează la grijă față de el.

Am văzut că niciodată vreun client nu a protestat când am desenat planurile funcțional. Au găsit asta ca fiind firesc și mulțumitor. Au protestat însă adesea la ideea de modern.

Lipsa unor case moderne și contemporane pe care să le percepem ca exemplu ne duce pe mulți la predispoziția de a respinge chiar și ideea de modernism, perceput ca rece și insensibil. De fapt, este exact pe dos, iar reticența este aceeași cu care am întâmpinat mulți dintre noi internetul, sau telefoanele inteligente.

Acum însă, faptul că avem harta lumii în buzunar și că putem găsi virtual orice informație oricând, lumea fiind realmente la vârful degetelor noastre, ne face să ne rușinăm, în sinea noastră, de reticența inițială.

Casele moderne sunt o realitate de 100 de ani. Arhitectura conștientă pe care proiectarea contemporană o impune înseamnă același lucru ca internetul pentru arhitectură.